חפש בבלוג זה

16.6.2014

תאוריה מול פרקטיקה בניהול תיק השקעות

הנה תשובה למספר שאלות ששלח אלי קורא. השאלות מעניינות מכיוון שהן והתשובות עליהן מדגימות את ההבדל בין התאוריה (המודל התאורתי עליו בנויה שיטת ההשקעה שלי) לבין הפרקטיקה (כיצד מתנהלים בפועל).

שאלה 1: הייתי רוצה לראות גרף תשואות מעשיות של התיק שלך, נניח משנת - 2000 (שאז קל למצוא נתונים). איך הוא מתחרה בתיק של "הסולידית" (תיק דומה באסטרטגיה שמושקע גם בזהב)? איך הוא מתחרה סתם בת"א 25? אני מניח שאפשר להניח גיל 40-50 כדי לבנות את הגרף הזה. בקיצור, "תוכיח" שהשיטה באמת עובדת.

תשובה 1 א: גרף התשואות של החלק המסוכן בתיק שלי הוא פשוט ושווה בדיוק למדד תל אביב 25. המדד הושק ב 2/1/1992 בשווי 100 נקודות והיום ב 15/6/2014 הוא עומד על 1,392 נקודות. עליה של כמעט פי 14. כמובן שבמהלך השנים מימשתי, הגדלתי והקטנתי מידי פעם את סכום הרכישה החודשי לפי היכולת וכו' כך שהתוצאה האישית אינה רלבנטית לדיון. עצתי היא שלצורך השוואה מול תיקים אחרים, קח את מדד תל אביב 25 ותתיחס אליו כבנצ'מרק. אני ניצמד לבנצ'מרק.

תשובה 1 ב: האסטרטגיה שבה אני מקטין סיכון על ידי איזון הנכס המסוכן בנכסים בטוחים מוצגת בפוסט השפעת פעולות איזון על תיק השקעות ושם אתה יכול לקרא על השפעת האסטרטגיה על התשואה. אכן ניתן לראות בבדיקה שעשיתי על פני 9 שנים (2000-2009) שיש השפעה שלילית לא גדולה על התשואה.

תשובה 1 ג: השקעה בזהב (לאחר ביטול הסכם ברטון-וודס ב 1971) היא מבחינתי כמו השקעה בקרקע חקלאית. אתה קונה גוש חומר כלשהו ומחכה עד שתמצא את הפראייר שיקנה ממך את הדבר הזה רק ביותר כסף. חמור מכך, אחזקה באדמה חקלאית כמו גם בזהב 'מניבה' דבידנד שלילי: דמי שמירה על הזהב או על הקרקע (מפני פולשים).

כל עוד שער החליפין בין מטבעות הוצמד לדולר ארה"ב, וזה בתורו הותאם לכמות הזהב הפיזי שהיתה בידי ארה"ב באותו זמן, אפשר היה לומר שזהב מהווה הגנה מפני אינפלציה. כיום זה פשוט לא נכון.

שאלה 2: אם אני מקבל את האקסיומה שלך שאיזון לא משנה את התשואה (רק את התנודתיות), אז בערך רבע מהתיק שלך מושקע במק"ם שנותן תשואה אפסית, והתפקיד שלו לאזן. מכאן שאתה מראש מוותר על רבע מהתשואה הפוטנציאלית (אם היית רק במניות או באג"חים ארוכים). אני צודק?

תשובה 2: אין לך מושג כמה צחקתי כל הדרך אל הבנק בסוף 2008 ובאיזה טרוף קניתי תעודת סל תל-אביב 25 באזור ה 700 נקודות, והכל בהתאם לאיזון התיק מבלי לחרוג מהאסטרטגיה. מאיפוא הכסף ? מהמק"ם שנותן תשואה אפסית :-)). למעשה, זה היה הארוע המכונן שגרם לי להתחיל לחשוב על כתיבת הבלוג הזה שאותו התחלתי לפרסם במחצית 2009.

שאלה 3: בספרי השקעות אחרים שקראתי, כתוב "אל תנסו לתזמן את השוק". מכיוון שהרכיב התנודתי ביותר בתיק הוא המניות, הרי שפעולת ה"איזון" מיתרגמת פחות או יותר ל-"אם המניות עלו ב- 20% - מכור. אם הן ירדו ב- 20% - קנה".ומה זה אם לא נסיון לתזמן את השוק? ועוד בשיטות של ניתוח טכני...

תשובה 3: תאורטית זה נכון. אין אפשרות לתזמן את השוק. במציאות, אני מידי פעם צריך לממש. היות ואין לי מושג מה יהיה מצב השוק כשאצטרך את הכסף, ואני לא רוצה לקבע הפסד, אני מחזיק חלק מהתיק בנכסים בטוחים. אם לא היה צורך במימוש ותקופת ההשקעה היתה באמת עשרות שנים, לא היה צורך לאזן. יתרה מכך: תאורית CAPM עליה מבוססת שיטת ההשקעה שלי, מנחה להחזיק באוסף של כל הנכסים הפיננסיים הקיימים לפי שווי השוק שלהם וזה כולל הכל מכל כל: מניות, אג"ח, בארץ, בחו"ל... אבל בסופו של דבר צריך להיות מעשיים ולהתחשב בעלויות (עמלות), במיסים ובאופק הזמן ולכן אני בחרתי להצמד לתל אביב 25 ולאג"ח ממשלה ישראלי תוך איזון של 100% פחות הגיל בתעודת סל, ואיזון מחדש ב 35% - + (על בסיס אמפירי).

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה